27.02.11, 18.00
prezentacja | pokaz filmowy
Odmawianie sobie przysmaków i pragnień kojarzy się niezawodnie ze słabnącym rygorem religijnych reguł. Z czasem to zagadnienie (wcześniej znane w kręgach pozaeuropejskich) zyskało status pewnej przyległości, równoległego świata zinstytucjonalizowanej, naukowo poświadczonej medycyny. W końcu trafiło zaś do kultury popularnej, almanachów i podręczników służących niezawodną pomocą w pogoni za szczęściem. Ten moment wprowadził największą polaryzację, jeśli chodzi o to zagadnienie.
Zastanawiając się nad dietą, uświadamiamy sobie szybko, że metod i sposobów jest bez liku, a cel zaś jest mniej więcej ten sam. Jest to działanie ukierunkowane na uzyskanie harmonii, równowagi i „szczęścia” w różnych odcieniach (rozumianego jako świetna sylwetka, powodzenie u płci przeciwnej, a w końcu zdrowie i spokój umysłu). Szczęście jednak w obecnych czasach ma przede wszystkim wielu sprzedawców. Wobec tego, czy brak diety jest też jakąś dietą, i do czego to wszystko jest tak naprawdę potrzebne?
Próbując odpowiedzieć na te i inne pytania, prowadzący przyjrzą się dietom czarnoskórych niewolników w Stanach Zjednoczonych XIX stulecia, ewolucji tzw. przekąsek koktajlowo-telewizyjnych czy w końcu artystycznym redefinicjom rozmaitych diet w kontekście kultury konsumpcyjnej, antydietom i zagadnieniu antyjedzenia w sztuce współczesnej...
Zapraszamy do Pokoju z Kuchnią na niedzielny relaks przy kawie i słodyczach bez cukru!
Prowadzenie: Elżbieta Supczińska, dr Edward Morbius
Elżbieta Supczińska – historyk, animatorka kulturalna, specjalizacja teatralna. Prowadzi w P+K cykl „Dorośli czytają, dorośli słuchają”.
dr Edward Morbius – wizytujący wykładowca warszawskiej SWPS, pola zainteresowań: bionika. W P+K współprowadził gościnnie cykl "Frankenstain vs Kopernik".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz