piątek, 29 kwietnia 2011

Fizjologia smaku: Myśleć jak ser. W stronę ekologicznego postrzegania odtwarzania wiedzy we współczesnym rzemiośle serowarskim


czwartek, 5 maja, godz. 19.30, P+K


Wykład poprowadzi profesor antropologii School of Oriental and African Studies University of London - Harry West.

Harry West, Profesor antropologii School of Oriental and African Studies University of London, kierownik Food Studies Center SOAS. W latach 1991 i 2005, profesor West prowadził badania głównie w północnej części Mozambiku w dystrykcie Mueda. W ramach tego projektu, studiował w jaki sposób różne grupy społeczne, doświadczyły i poradziły sobie z przemocą w trakcie i po wojnie niepodległość. Obecnie prof. West interesuje się antropologią jedzenia. Jego prace, finansowane przez British Academy, skupiają się na rzemiośle serowarskim, dyskursie dotyczącym „ terroir”, globalnych rynkach i „dziedzictwie żywieniowym”. W szczególności interesuje go w jaki sposób serowarzy zachowali lub zmodyfikowali metody wyrobu serów i w jaki sposób prezentują tradycje swego rzemiosła oraz produkty nowym i starym konsumentom. W SOAS prowadzi seminaria magisterskie z antropologii jedzenia. Jest członkiem rady Oxford Symposium on Food & Cookery Trust, oraz członkiem komitetu organizującego Letnią Szkołę Historii i Kultury Jedzenia w Tours (Europejski Instytut Historii i Kultury Jedzenia/ Uniwersytet François-Rabelais Tours). Jest autorem książek: Kupilikula. Governance and the Invisible Realm in Mozambique. Chicago: The University of Chicago Press, 2005;Ethnographic Sorcery. The University of Chicago Press, 2007 

Wykład w j. angielskim z polskim tłumaczeniem
Wykład organizuje: Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (Stacja naukowa PTH), Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej UMK w Toruniu i CSW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz