środa, 16 czerwca 2010

Addis Abbeba Listening Party + Połącz Punkty, 18 i 20 czerwca

Fizjologia smaku: Addis Abeba Listening Party @ P+K
18.06. (piątek), godz. 17.00 | wykład/koncert
20.06. (niedziela), od godz. 14.00 | relaks, degustacja, listening party

Co wiemy o współczesnej Etiopii poza tym, że mieści się gdzieś w obszernej nazwie Afryka? Niewiele? Niesamowita historia, tradycja muzyczna i ukształtowanie terenu to tylko tropy pozwalające na wieloletnie badania i poświęcenie się przyjemności odkrywania. Osobnym wątkiem wartym poznania jest etiopska kuchnia. Jedzenie w tym wielokulturowym kraju (Prawosławie, Judaizm i Islam) dalekie jest od fast foodu, a w połączeniu z ceremonią picia zielonej kawy posiłek jest prawdziwym misterium.

Cykl Fizjologia smaku otworzy dwóch etiopskich eksperymentatorów kuchni i muzyki: Endalkachwe Absher i Ejiigu Zenebe. W programie m.in. prezentacja i pokaz Ejiigu Zenebe mówiący o relacji apetytu z niezwykłą muzyką etiopską (18.06 - piątek, godz. 17.00 - później "etiopski" koncert zespołu Połącz Punkty - www.myspace.com/polaczpunkty), następnie w niedzielę wspólny relaks i listening party połączone z degustacją etiopskich specjałów i ceremoniałem zielonej kawy - 20.06, od godz 14.00.

Zapraszamy do Pokoju z Kuchnia!

Uwaga zapisy: pokojzkuchnia@gmail.com - liczba miejsc ograniczona!

Fizjologia smaku jest programem rezydencyjnym dla „kucharzy skłonnych do eksperymentu” i poszerzania swojej wiedzy o inne dziedziny, bądź tez artystów i innych osób, których zainteresowania obejmują tematykę kulinarną. (kuratorzy, politycy, entuzjaści). Zgodnie z założeniami P+K przedsięwzięcie podejmuje dialog z ‘egzotycznymi’, artystycznymi i humanistycznymi aspektami gotowania, propaguje otwartą przestrzeń P+K(open space) oraz zachęca do swobody ekspresji w najbardziej elementarnych warstwach życia.

Każde spotkanie, rezydencja zakłada nieco inna formułę realizacji. Od 1-2 tygodniowych do krótkich 1-2 dniowych pobytów, które będą obejmowały „kuchnię na żywo”, wykłady teoretyczne, prezentacje, relaks, performance, wspólne jedzenie, naukę tańca, itp. Różne formy, postawy, punkty widzenia, nieoczekiwane formy odbioru.

Sztuka gastronomiczna i smakoszostwo są zagadnieniami rozległymi, toteż punktem wyjścia nie jest tu jakakolwiek próba podsumowania istniejącej wiedzy, a nawet jej części, gdyż nie jest to możliwe w formule performatywnych spotkań. Ciekawym wydaje się natomiast inny sposób pracy, polegający na działaniach z wybranymi, ekscytującymi elementami, które swą niecodziennością, interdyscyplinarną formułą i budzonym zaskoczeniem odcinały się będą od zestandaryzowanego, korporacyjnego, "franczyzowego" podejścia i myślenia o sztuce kulinarnej w Toruniu, jak i Polsce. Częściowo poważnie, częściowo na żarty projekt ten znajduje odniesienie w poradnikach kulinarnych minionych stuleci i ich praktycznym wskazówkom i poradom, kiedy to obecność w kuchni cukru, kawy czy tez ziemniaków nie było bynajmniej czymś oczywistym, powszechnym i na pewno nie tanim, nie mówiąc tu już o czymś takim, jak świadome stosowanie diet. Jednym z takich odniesień jest praca zatytułowana właśnie Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, Anthelme Brillat-Savarina, której autor w sposób jasny i elegancki opowiada całościową historię poprzez szereg żywo i z dowcipem potraktowanych anegdot, jak i dłuższych wątków krążących wokół sztuki gastronomii. Innym odniesieniem dla Fizjologii smaku jest rumuński artysta Daniel Spoerri i jego teoria sztuki jedzenia oraz jego artystyczno-społeczne eksperymenty na tym polu (które zapowiedziały działania takich artystów, jak Keith Harring czy Rikrit Tiravanija).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz