czwartek, 2 września 2010

Fizjologia smaku | wykład dr Marka Rolanda-Mieszkowskiego


Wykład przedstawi nowe spojrzenie na kwestie sztuki życia i diety z punktu widzenia biofizyka. Autor wykorzystuje pojęcia przepływu informacji i entropii, aby wyjaśnić na czym polega optymalna dieta. Omówi też korzyści rozmaitych jej aspektów, pokaże przykładowe dania i opowie o walorach smakowych. Przedstawi też krótko historię swoich badań i naukowego podejścia do procesu odkrywczego.

dr Marek Roland-Mieszkowski urodził się w Polsce. Studiował fizykę na UMK, doktorat z tej samej dziedziny obronił na Uniwersytecie Dalhousie (Halifax, Kanada) w 1987 roku. Zajmuje się badaniami w dziedzinie akustyki, audio, biofizyki. Jest profesjonalnym inżynierem dźwięku i zajmuje się fotografią artystyczną. Od 30 lat mieszka w Kanadzie. W Polsce bywa dość często.
czwartek, 9 września, godz. 19:00

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz