poniedziałek, 14 marca 2011

Fizjologia smaku: Kino-Kuchnia


20.03., godz. 18.00
P+K



W oczekiwaniu na wiosnę proponujemy państwu krótki przegląd najdziwniejszych filmów związanych z jedzeniem. Popularne w posługujących się „współczesną łaciną” badaniach porównawczych określenia, typu: junk food, porn food czy kung food znalazły niezwykle ciekawe realizacje w sztuce filmowej, która mimo wszędobylskiej wirtualizacji jest wciąż silnym medium, „uczącym” nas czym są zmysły. Strawa dla oka i myśli zostanie uzupełniona rozgrzewającą czaj masalą i słodkimi przekąskami.

Zapraszamy!

Jedząc Raula, reż Paul Bahtel (1981), Garlic is as good as ten mothers, reż. Les Blank (1982), Jedz i pij mężczyzno i kobieto, reż. Ang Lee (1994), Przepiórki w płatkach róży, reż. Alfonso Arau (1992) – możliwe modyfikacje programu, część filmów z angielskimi napisami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz